Sophia Kinderziekenhuis Kinderpijncentrum
Welkom bij de
Beter in je vel coach
Welkom bij de Beter in je vel coach. De coach is voor iedereen die jong is en pijn heeft.
Er zijn oefeningen voor acute pijn: tijdelijke pijn, als je bijvoorbeeld je teen stoot. En er zijn oefeningen voor chronische pijn: pijn die langer duurt.
Met de Beter in je vel coach trainen we de aandacht.
De coach is geen wondermiddel waarmee je in één keer van je pijn af bent. Maar dit programma kan je wel helpen om beter om te gaan met pijn.
Het trainen van de aandacht leert je ook om goed voor jezelf te zorgen. Om beter te voelen wat jou helpt.
Misschien kun je je hierdoor beter concentreren, of makkelijker ontspannen. Meer genieten van de dingen om je heen. Wie weet knap je er op een andere manier van op.
Met de Beter in je vel coach train je elke week een nieuw onderdeel om je beter in je vel te voelen.
Elke week doorloop je een level.
Je kijkt het filmpje en je gaat er thuis, samen met een huisgenoot misschien, mee aan de slag. Het oefenen is een relaxmoment voor jezelf en de ander. Elke week krijg je meer skills en kom je een level verder.
We starten bij level 1 en we gaan verder tot 8. Ben je er klaar voor?
Voor ouders/verzorgers
De Beter in je vel coach is er voor jongeren met pijnklachten, maar ook voor hun ouders. Veel jongeren hebben last van de stress van hun ouders. Ze willen meer ontspanning thuis.
De jongeren doen de oefeningen niet alleen voor zichzelf. Ze worden er een aangenamer mens van.
Doe ook mee. Voor uzelf en voor uw kind. U wordt er een leukere ouder van. Zo wordt Me-time ook we-time.
De Beter in je vel coach
Doelstelling Kinderpijncentrum
Het team van het Kinderpijncentrum van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis wil kinderen en jongeren met (chronische) pijn en hun ouders aanvullend op de medische behandeling helpen om zich beter in hun vel te voelen en op een constructieve manier om te gaan met hun pijn.
Evidence based
De toepassing van mindfulness kan jongeren steun bieden om hun fysieke en mentale leefkwaliteit zelf actief en autonoom te verbeteren. Mindfulness in de seculiere, evidence based vorm is een achtweekse training van de aandacht, ontwikkeld in de stresskliniek van een ziekenhuis in Massachussets. De positieve effecten van mindfulness beoefening bij zowel kinderen als volwassenen worden door uiteenlopende nationale en internationale wetenschappelijke studies onderbouwd. De training van aandacht is op een praktische manier toe te passen in het dagelijks leven en bewezen effectief bij de behandeling van angst, pijn, stress en depressie.
Vanuit onderzoek naar pijn weten we dat waar bij pijnklachten het BIO - Psycho-Sociaal model wordt toegepast, verschillende gebieden in het brein worden gestimuleerd.
Dit zorgt er onder andere voor dat de pijnbanen die de pijn moduleren beter worden aangestuurd.
Hierdoor kan er minder pijn worden ervaren.
Bij Mindfulness gaat het specifiek om die delen die een rol spelen in het ontstaan van emoties, de verwerkingen van herinneringen en de delen die worden geactiveerd bij dreiging van gevaar.
Voor kinderen en jongeren
Juist voor jongeren is het waardevol om te ervaren dat ze ook zelf iets kunnen doen, als ze dat willen. Er worden genoeg beslissingen voor ze genomen, de Beter in je vel coach is een kans om zelf meer regie te nemen. De jongeren die het programma volgen, ontdekken de kracht van aandacht.
Deelnemers aan mindfulnesstrainingen geven aan dat ze zich beter kunnen ontspannen, meer aandacht hebben voor het hier en nu en meer vertrouwen in hun lichaam. Ze identificeren zich minder met hun (pieker)gedachten, waardoor ze de vrijheid ontdekken van het kunnen kiezen hoe ze willen reageren op een situatie.
De coach is primair bedoeld voor kinderen/jongeren van 10 tot en met 18 jaar die langer last hebben van pijn. Het programma is gekeurd en van feedback voorzien door de jongeren van de Kinder Advies Raad van het Sophia. We zijn ze dankbaar voor hun waardevolle feedback en het openlijk delen van hun belevingen.
De jongeren gaven als wens duidelijk aan dat ze ook hun ouders/verzorgers graag willen betrekken in het programma, omdat zij veel stress opmerken bij hun ouders en daar last van ondervinden. Hoe relaxter de ouder, hoe relaxter het kind. Een gezamenlijke beoefening geeft naast een activiteit die goed is voor de binding in het gezin hopelijk ook wat momenten van ontspanning thuis.
Wat en hoe
De Beter in je vel coach is een aanvullend onderdeel van de behandeling voor chronische pijn vanuit het Kinderpijncentrum Erasmus MC Sophia. Bij het eerste bezoek van het kind en de ouders/verzorgers aan de poli van het Kinderpijncentrum worden ze geattendeerd op de website van het Kinderpijncentrum, waarop de Beter in je vel coach is te volgen. Het programma ondersteunt de behandeling van de specialisten van het Kinderpijncentrum en spreekt ook de zelfredzaamheid en autonomie van de jonge deelnemers en ouders aan.
Uitvoering
Team Kinderpijncentrum: Bernadette de Mol (Physician assistant Anesthesie - Pijngeneeskunde), Agi Torok (Anesthesioloog - Pijnspecialist), Tom de Leeuw (Anesthesioloog - Pijnspecialist) e.a
Ontwikkeling Beter in je vel coach vanuit expertise mindfulness: Bea Kalter, auteur van de En nu.. boekenserie (thematische boeken over aandacht en de praktische toepassing van mindfulness in het dagelijks leven) en gecertificeerd mindfulness- en Mindful Kids trainer, www.deverbindingswinkel.nl
Feedback: De jongeren van de Kinder Adviesraad van het Kinderziekenhuis Erasmus MC Rotterdam hebben tijdens de ontwikkeling van het programma feedback gegeven op de oefeningen en het programma en aangegeven waar zij als doelgroep behoefte aan hebben. De adviezen van de kinderen zijn verwerkt in de training.
Illustraties en animaties: Laura Kalter, grafisch ontwerper en illustrator, www.kalterontwerpen.nl
Online platform: H5mag,H5mag.com
Literatuur en wetenschappelijk onderzoek
Ruffault, A., Bernier, M., Juge, N., Fournier, J.F. (2016). Mindfulness may moderate the relationship between intrinsic motivation and physical activity: a cross-sectional study. Mindfulness, 7, 445-452.
Reiner, K., Granot, M., Soffer, E., & Lipsitz, J. D. (2015). A Brief Mindfulness Meditation Training Increases Pain Threshold and Accelerates Modulation of Response to Tonic Pain in an Experimental Study. Pain Med
David Adam Lovas , Kathleen Pajer , Jill MacLaren Chorney , Dzung X Vo , Melissa Howlett , Ashley Doyle, Adam Huber (2017). Mindfulness for adolescent chronic pain: a pilot feasibility study. Clinical Trial J Child Adolesc Ment Health. 2017 Sep;29(2):129-136.
Grazzi L, Grignani E, Raggi A, Rizzoli P, Guastafierro E. (2021) Effect of a Mindfulness-Based Intervention for Chronic Migraine and High Frequency Episodic Migraine in Adolescents: A Pilot Single-Arm Open-Label Study.Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 9;18(22):11739.
McCracken, L. M., Gauntlett-Gilbert, J., Vowles, K.E. (2007). The role of mindfulness in a contextual cognitive-behavioral analysis of chronic pain-related suffering and disability. Pain, in Press
Contact
Het Kinderpijncentrum Erasmus MC Sophia is bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 9:30 - 15.00 uur via 010 704 03 39 / 06 501 551 89